16 de desembre del 2010

P4, EXCURSIÓ FAMILIAR

EXCURSIÓ FAMILIAR
AL PARC TEMÀTIC DE L'OLII DE LES BORGES BLANQUES
Ells nens i nenes de P4 junt amb els seus pares i germans hem visitat el parc temàtic de l'oli per continuar fent aprenentatge sobre el tema dels gira-sols, l'oli i les olives. Hem estat en una de les estances d'una casa de pagès amb llar de foc i tot una sèrie d'estris que actualment han desaparegut. Hem descobert que ja des de ben antic s'utilitzava l'oli, primer per fer llum i per untar-se el cos, més tard per posar al menjar i fer sabó.

La gran bola del món ens ha ajudat a visualitzar els llocs on hi ha producció i consum d'oli. Hem vist com amb l'ajuda de pedres de moli mogudes per la força d'un ruc es trinxaven les olives i es premsaven amb els esparts per fer oli.
Les gerrees amb que es guarda i transporta l'oli estan acabades en punxa perquè no es tombin quan es transporten amb vaixell, per poder-les plantar a la sorra a l'hora de desembarcar i perquè les petites brosses que hi ha s'assolin a la part inferior de la gerra.


Hem vist els estris que fan servir els pagesos per collir olives: l'escla, la grapa, el carro... i també diferents llums d'oli, setrills i càntirs. Ens hem passejat per damunt de la vitrina on hi ha el mapa de la comarca de les Garrigues i hem buscat les Borges Blanques, el canal i la via del tren. Més endavant hem observat a primera fila com es xafen les olives en un molí modern.

L'oli i les olives que ens han deixat tastar estaven mmmmmmm!!! per llepar-se les dits.
Més d'un ha acabat amb una medalla.
i...finalment hem escrit els nostres noms al llibre de visites. Ha estat una sortida bonica i profitosa.
Moltes gràcies a tots els pares i mares i àvies que ens heu acompanyat i a la Sílvia Miró de l'AMPA que ens ha concertat la visita.