26 de març del 2015

CICLE SUPERIOR AL BANC DE SANG I TEIXITS DE BARCELONA

Ahir dimecres dia 25 de març els alumnes de Cicle Superior de la nostra escola vam anar al Banc de Sang i Teixits de Barcelona com a sortida del segon trimestre sobre el Projecte Interdisciplinari d'aquest curs: LA SANG.

Quan vam arribar ens van donar la benvinguda i ens van penjar una identificació personal a cadascú ja que l'edifici és un edifici intel·ligent i cal saber en tot moment el personal que es troba en el seu interior.

Després de ser identificats vam anar a una sala d'actes on diferents professionals ens van fer una explicació teòrica sobre el Banc de Sang: com funciona, qui hi treballa, els diferents departaments que el formen: teixits, llet materna i banc de sang, la distribució en les les plantes de l'edifici...

A continuació ens vam dividir en dos grups (cinquè i sisè). 
Vam anar a la cinquena planta on hi havia una exposició sobre la sang i ens van fer una explicació teòrica: qui va descobrir la sang, quan va tenir lloc la primera donació, quins components té la sang, per a què serveixen cadascun d'ells i quina és la seva durada. També ens van explicar molts aspectes relacionats amb la donació de sang i la importància que té ser donant.  

Vam fer un simulacre de com seria una extracció de sang i els passos que s'haurien de dur a terme davant el pacient.

Després de l'explicació teòrica vam anar a la planta subterrània on vam poder veure en viu i en directe la manipulació de les bosses de sang que arriben de les diferents poblacions i centres on s'ha dut a terme una donació.

Va ser molt impactant veure tantes i tantes bosses de sang. Ens van explicar quin era el procés des que arriba una bossa de sang fins que es guarda en el seu lloc. 
Primer passen la sang de la bossa originària a una altra bossa i després separen la sang del plasma , els glòbuls vermells i les plaquetes (les quals han d'estar en continu moviment). 
També ens van dir quin era el procés d'etiquetatge i finalment el d'emmagatzematge de les diferents bosses de sang.

Tant alumnes com professors vam gaudir d'allò més i vam aprendre, encara més, moltíssimes coses sobre la sang. Poder-ho veure de manera directa ens va deixar a tots bocabadats. Va ser una experiència molt i molt enriquidora i realment única.








Des d'aquí volem donar les gràcies a la senyora Maria Morlans per la seva ajuda 
en la realització d'aquesta sortida.